logo
Rezervacije:
01 2444 414

Osteoporoza je jedna od češćih bolesti žena nakon ulaska u menopauzu. Kod žena nakon ulaska u menopauzu dolazi do postupnog gubitka kalcija iz kostiju što dovodi do smanjenja gustoće kosti. Poremećaj je prisutan i kod muškaraca ali znatno rjeđe nego kod žena. Treba reći da kod svih ljudi tijekom života se smanjuje količina kalcija u kostima kao jedan od vidova prirodnog starenja organizma. Međutim kada je ovaj gubitak kalcija iz kostiju jače izražen dolazi do opasnosti spontanih prijeloma kostiju a što za posljedicu može imati i trajnu invalidnost pacijenata s obzirom na činjenicu da u starijoj životnoj dobi prijelomi teže cijele. Nažalost u osteoporozi najčešće dolazi do prijeloma na nivou kralježaka i vrata bedrene kosti što liječenje čini još kompliciranijim. Kao i kod većine kroničnih bolesti tako i kod osteoporoze problem počinje puno prije nego se jave subjektivne smetnje. Zbog toga se preporuča što ranije pokušati otkriti početak procesa, jer se u ranim fazama bolesti, koje nazivamo osteopenija, može proces usporiti a nerijetko i zaustaviti tako da se osteoporoza nikada i ne razvije. U ovoj fazi poremećaj se obično liječi pomoću kalcija i vitamina D koji su normalni sastojci ljudskog tijela te se ne smatraju lijekovima u punom značenju te riječi i vrlo su jeftini. Samo liječenje osteoporoze je puno zahtjevnije pošto je potrebno uzimati lijekove koji mogu imati značajne nuspojave a i financijski su puno zahtjevniji.

S obzirom na činjenicu da je suvremeni čovjek u mogućnosti koristiti sve više medicinskih dijagnostičkih aparata koji zrače (rentgen, CT, scintigrafije), nastoji se gdje god je to moguće ove aparate zamijeniti aparatima koji daju iste ili slične informacije ali pacijenta ne izlažu zračenju. U tom svjetlu je došlo i do razvoja ultrazvučnih aparata koji mjere gustoću kosti bez rentgenskog ili gama zračenja. Premda je zračenje kod primjene standarnih DEXA aparat malo kao i kod većine dijagnostičkih medicinskih postupaka, ipak se preporuča kad god je to moguće koristiti ultrazvučne uređaje. Nadalje postoji problem u mjerenju gustoće kosti kralježnice pomoću DEXA aparata kod pacijenata koji imaju prisutne degenerativne promjene zbog odlaganja kalcija u zglobovima kralježnice kao i stvaranja koštanih izraslina. Zbog toga se kod ovih pacijenata, a takva je većina u starijoj životnoj dobi, dobivaju lažno dobri rezultati. S obzirom da je petna kost građena isto kao i kosti kralježnice a pri mjerenju nam ne smetaju zglobovi pokazalo se da je ultrazvučno mjerenje gustoće kosti na nivou petne kosti često pouzdanije nego mjerenje DEXA metodom. To i jeste razlog zašto smo nabavili najnoviji ultrazvučni aparat koji vrlo precizno mjeri gustoću kosti pošto može i vizualizirati („slikati“) kost, što drugi ultrazvučni aparati ne mogu pa na neki način mjere na slijepo. Smatra se da jedan od rizika razvoja osteoporoze leži i u neadekvatnom unosu kalcija u djetinjstvu i mladenaštvu tijekom kojih dolazi do formiranja kosti, te je kod takvih pojedinaca očekivati manju gustoću kosti i u mladoj i srednjoj životnoj dobi. S obzirom da danas raspolažemo ultrazvučnim aparatima za mjerenje gustoće kosti preporuča se iste koristiti u praćenju promjena gustoće kosti i kod žena prije menopauze.

Osteoporoza se može razviti i kao posljedica bolesti doštitnih ili paratireoidnih žlijezda. Ove vrlo sitne žlijezde, obično ih je četiri te se nalaze u bliskom kontaktu sa štitnjačom proizvode parathormon koji regulira metabolizam kalcija. U bolestima kod kojih dolazi do pojačane proizvodnje parathormona a to su najčešće dobroćudni tumori – adenomi paratireoidnih žlijezda dolazi do pojačanog oslobađanja kalcija iz kosti i posljedičnog razvoja osteoporoze, a kod nekih pacijenata i pojave bubrežnih kamenaca. S obzirom da je liječenje ovog poremećaja isključivvo operativno potrebno je što prije pronaći povećanu paratiroidnu žlijezdu a to nemora uvijek biti uz štitnjaču. Naime paratireoidnih žlijezda može biti i više i manje od četiri i mogu biti smještene bilo gdje u tijelu od razine baze lubanje pa sve do ošita. Zbog toga za točno preoperativno lociranje povećane paratireoidne žlijezde koristimo slijedeće dijagnostičke postupke: ultrazvuk s color Dopplerom, scintigrafiju paratireoidnih žlijezda, punkciju paratireoidnih žlijezda sa određivanjem parathormona u punktatu. Eventualnu prisutnost bubrežnih kamenca potvrđujemo ultrazvukom s corol Dopplerom bubrega. Za dijagnosticiranje kompresivnih fraktura kralježaka koristimo se scintigrafijom kosti kao najpouzdanijom dijagnostičkom metodom. Samo ovako sveobuhvatnim individualiziranim-personaliziranim pristupom problemu osteoporoze mogu se polučiti vrhunski rezultati u liječenju i prevenciji osteoporoze, kao jednom od velikih zdravstvenih problema suvremena čovjeka.     

U sklopu Centra za osteoporozu Poliklinike Lacić moguće je učiniti slijedeće dijagnostičko-terapijske postupke i zahvate:

 • Subspecijalistički pregled i liječenje osteoporoze.
 • Denzitometrija (ultrazvučno mjerenje gustoće kosti).
 • Ultrazvuk s color Dopplerom paratireoidnih žlijezda.
 • Scintigrafija paratireoidnih žlijezda s Tc-99m MIBI-em.
 • Punkcija paratireoidnih žlijezda s citološkom analizom punktata.
 • Punkcija paratireoidnih žlijezda s određivanjem parathormona u punktatu.
 • Ultrazvuk s color Dopplerom bubrega i cijelog urotrakta.
 • Scintigrafija kosti.
 • Scintigrafija bubrega.
 • Laboratorijska analiza krvi i urina (parathormon, kalcij, fosfat, osteokalcin, beta-crosslaps).
 • Pregled ORL kirurga za paratireoidne žlijezde.

Osteoporoza

Rezervirajte termin za pregled

Molimo Vas da ispunite slijedeća prazna polja kako bismo mogli odgovoriti na Vašu rezervaciju.

Riješite svoj zdravstveni problem
ili nazovite za rezervaciju pregleda
01 2444 414

KONTAKT

Poliklinika Lacić
Bukovačka cesta 238
10000 Zagreb, Hrvatska

Radno vrijeme: PON - PET od 8h do 20h

OIB:47336386576
Žiro račun:HR8623600001102055398

 

TELEFON:
+385(0)1 2444 - 414
+385(0)1 2336 - 555

 

FAX:
+385(0)1 2444 - 412

 

NAŠA LOKACIJA